ČAS ZVÝŠENÉHO VÝSKYTU DETSKÝCH ÚRAZOV A OCHORENÍ

Prečo práve v lete?

Je to spôsobené množstvom voľného času, zmenami prostredia, v ktorom deti bežne žijú. Starostlivosť o deti je prenesená v plnom rozsahu na rodinu, ktorá nedokáže  vždy zabezpečiť celodenný dohľad nad deťmi. Hromadia sa cestné úrazy, otravy hubami či durmanom, ale aj infekcie dýchacích ciest a hnačky.

Dominantným býva hnačkové ochorenie. Deti sa častejšie stravujú vo fastfoodoch, je vyššia spotreba zmrzliny, zvýšená je konzumácia nedostatočne tepelne spracovaných jedál. Aj nedostatočne umyté ovocie a zelenina môže byť zdrojom nákazy.

Čo sa klasických úrazov týka, najviac ich v lete vzniká na bicykloch, kolieskových korčuliach či kolobežkách. Podstatnú časť letných úrazov tvoria aj kúpaliskové úrazy. Ide o poškodenie chrbtice po skoku do vody či zástavu srdca po skočení do studenej vody. Výnimku netvoria ani otravy hubami.

Nezriedka sa objavia otravy čistiacimi prostriedkami. Tieto otravy spadajú do kategórie náhodných. Je problém ustriehnuť dieťa v cudzom prostredí na chate, alebo stanových táboroch.

Časť mládeže s obľubou skúša dostupnosť prírodných drog. Všade v prírode rastie množstvo bobulí, húb, z ktorých sú celé rady neškodné, ale aj vysoko jedovaté. Vek detí, ktoré ho neraz požijú za účelom halucinovania, sa z roka na rok znižuje a nedá sa označiť ako náhodný.

Rodičia by mali dať pozor aj na konzumáciu alkoholu svojimi deťmi. Otrava alkoholom môže na mladom organizme zanechať následky.

Pády z výšky

Najčastejšie zo stromu. Ide o veľmi vážne, ťažké úrazy. Pri nich niekedy dochádza k zlomenine lakťa, zavše aj s poranením ciev a nervov. Typické letné závažné úrazy detí sú skoky z výšky do plytkej vody s následným poranením krčnej chrbtice. Takéto úrazy bývajú aj smrteľné, alebo pri nich môže pacient ochrnúť na celý život.

Drobné úrazy

Ranky a malé poranenia sa vyskytujú dosť často. V lete býva dlhšie svetlo a teplo, keďže deti sú dlhšie vonku aj úrazov je viac.

Dopravné úrazy

V lete sa presúvame z jedného konca republiky alebo sveta na druhý. S tým súvisia aj dopravné úrazy. Vysoká teplota, zanedbaný pitný režim, únava vodiča po dlhej jazde prispievajú k zníženiu pozornosti, mylnému odhadu situácie a následne k haváriám. Pri nich sa vo veľkej miere vyskytujú závažné poranenia hlavy, hrudníka alebo pomliaždeniny brušných orgánov, či vážne zlomeniny končatín. Najviac ohrozené sú deti, preto by rodičia nemali zabúdať na ich pripútanie, pri menších deťoch na autosedačky.

Letné úrazy

Na bicykli, kolieskových korčuliach či kolobežkách. Mnohé deti sa porania pri behu po nerovnom povrchu, keď nemajú chránené chodidlá. Často vznikajú tržné a rezné rany. Poranenia na ostrom predmete alebo kameni môžu byť povrchové, ale aj hlbšie. Pri hlbokých sa poraní šľacha, cieva alebo nerv, vtedy ide o závažný úraz vyžadujúci si odborné ošetrenie.

 

Pri výletoch do prírody a pobytoch v táboroch je dobré, ak máme vždy pri sebe pohotovostný  balíček, malú lekárničku, v ktorej sú obväzy. Stačila by aj malá autolekárnička. Netreba zabúdať na úrazové poistenie v horách.