Vitamíny

 

Vitamíny sú základné kamene nášho zdravia. Bez nich by v tele neprebiehali životne dôležité biochemické pochody. Ľudské telo si väčšinu vitamínov nevie vyrábať samo, preto mu ich musíme dodávať stravou. Výnimky tvoria vitamín K, B2 a B12, ktoré sú produktom činnosti črevných baktérií, vitamín D, ktorý sa tvorí v koži z provitamínu pri opaľovaní vplyvom slnečného žiarenia a vitamín A, ktorý sa z provitamínov tvorí v tráviacom trakte a v pečeni.

Niektorí ľudia sa dnes snažia dosiahnuť optimálne zdravie užívaním vysokých dávok synteticky vyrobených vitamínov, minerálov a ďalších výživových prípravkov. Často nevedia, že nadbytok jedného vitamínu alebo minerálu môže narušovať vstrebávanie iných živín. Naopak – nedostatok jedného vitamínu môže spôsobiť prerušenie reťazca biochemických pochodov prebiehajúcich pri metabolizme aj v prípade, že zastúpenie ostatných vitamínov je v norme.

Odborne sa nedostatok vitamínov v tele nazýva hypovitaminóza a úplný nedostatok avitaminóza. Každý vitamín má niekoľko špecifických úloh a jeho nedostatok môže viesť k vážnemu ochoreniu. Individuálne nároky každého jednotlivca sú rozdielne. Väčšie nároky môžu mať muži ako ženy alebo naopak. Dojčatá, deti a dospievajúci majú špecifické potreby, rovnako ako rekonvalescenti a starší alebo chorí ľudia. Vitamíny sú potrebné v malých, ale pravidelných dávkach.

Delia sa na dve skupiny. Prvou sú vitamíny rozpustné v tuku – A, D, E a K. Nevylučujú sa z tela močom, takže ich nadmerný príjem predstavuje isté zdravotné riziko, dokonca si nadmernými dávkami vitamínov rozpustných v tukoch môžeme poškodiť zdravie. Dochádza k tzv. hypervitaminóze. Ak užívate niektoré vitamínové prípravky, dodržujte preto odporučené dávkovanie. Ak si doprajete množstvo zeleniny a ovocia, pokojne vynechajte v ten deň dávku vitamínových prípravkov.

Druhou skupinou sú vitamíny rozpustné vo vode. Zahrňujú vitamíny skupiny B a vitamín C. Ľahko sa vstrebávajú, ale telo ich nevie dlhodobo uskladniť. Pre ich rozpustnosť ich strácame močom a potom. Mali by sme ich dopriať nášmu telu denne, aby sa dostali do všetkých tkanív v potrebnom množstve. No aj tu musíme byť opatrní. Veľmi vysoké dávky vitamínu B6 sú schopné spôsobiť poruchy nervového systému a veľké dávky vitamínu C môžu u niektorých ľudí vyvolať vznik obličkových kameňov.

Významnou funkciu vitamínov je, že pôsobia ako antioxidanty, čo znamená, že sa naviažu na škodlivé voľné radikály a tým znemožnia ich účinok. Vo svojom účinku sa navzájom dopĺňajú. Antioxidanty rozpustné v tukoch ostávajú v bunkových membránach, ktoré sa skladajú z tukových molekúl; antioxidanty rozpustné vo vode sú prítomné vo vnútrobunkovej a medzibunkovej tekutine. Takto sa antioxidanty dostanú čo najbližšie k voľným radikálom.

Vitamín C sa pokladá sa za najvýznamnejší antioxidant v mimobunkových kvapalinách. Posilňuje imunitný systém, zvyšuje tvorbu kolagénu, tvorbu niektorých hormónov, vstrebávanie železa, podporuje metabolizmus bielkovín, chráni pred stresom a karcinogénnymi látkami, znižuje hladinu cholesterolu v krvi a bráni deštrukcii vitamínu E. Pri antioxidačnom procese spolupracuje s vitamínom E.

Vitamín E je veľmi dôležitým antioxidantom, je súčasťou bunkových stien a stabilizuje ich priechodnosť. Tým, že rozširuje cievy a znižuje zrážavosť krvi, chráni srdce a urýchľuje aj jeho pooperačnú rekonvalescenciu. Spolu s vitamínom A chráni pľúca pred znečisťovaním, svojím močopudným účinkom môže tiež znížiť krvný tlak. Posilňuje imunitný systém, zabraňuje oxidácii tukov. Ľuďom trpiacim na Parkinsonovu chorobu môže pomôcť tým, že odďaľuje jej príznaky, ako sú triašky, ochrnutie svalov a strata rovnováhy. Osoby konzumujúce potravu s vysokým obsahom vitamínu C a E majú preukázateľne znížené riziko vzniku rakoviny žalúdka a čriev. Spotreba vitamínu E sa zvyšuje aj pri fajčení a vôbec pri vdychovaní znečisteného ovzdušia, ako aj pri požívaní mnohých druhov liečiv a alkoholických nápojov. Preto odborníci odporúčajú príjem vitamínu E až 5-násobne vyšší oproti odporúčanej dávke.

Prirodzeným a ideálnym zdrojom všetkých živín by pre nás malo byť jedlo. Prirodzené potraviny, ovocie a zelenina sú plné vitamínov a minerálov v takej forme a v takom množstve, ako to zodpovedá potrebám organizmu. Vitamínové prípravky vyrobené chemickou cestou sa majú užívať len výnimočne a len vtedy, keď to odporučí lekár. Nie sú všeliekom pre tých, ktorí sa dopúšťajú vo svojej výžive prehreškov.

Príčinou nedostatku vitamínov je najmä nevhodná, viackrát prihrievaná strava. Väčšina vitamínov sa varom, chemickou úpravou a mechanickým spracovaním ničí. Napríklad vysokým vymieľaním obilia na biele múky sa z neho stráca nezanedbateľná časť vitamínov skupiny B. S vodou, v ktorej sme varili potraviny (zemiaky, zeleninu) vylievame do výlevky aj časť vitamínov, ktoré sa do nej vyplavili. Nedostatok tukov v potrave môže spôsobiť nedostatočné vstrebávanie vitamínov A, D, E a K do organizmu.

Ďalšou príčinou je, ak často konzumujeme potraviny, ktoré nie sú čerstvé, sú dlhšie skladované, konzervované. Nedostatok vitamínov môže spôsobiť aj nedostatočná pestrosť stravy, ak obvykle jeme iba svoje „obľúbené“ jedlá.

Prudký úbytok vitamínov v tele nastáva pri záťaži organizmu, pri športe, strese, vo veku okolo 60 rokov, v priebehu infekčných chorôb, pri fajčení, alkoholizme, pri rôznych črevných ochoreniach, chorobách pečene, cukrovke.

 Niekoľko tipov ako obmedziť straty vitamínov

  • potraviny skladujte na tmavom a chladnom mieste

  • po očistení potraviny ihneď spracujte

  • nevarte potraviny dlhšie ako je potrebné

  • na varenie nepoužívajte priveľké množstvo vody

  • hrniec pri varení prikryte pokrievkou

  • využite prednosti tlakového hrnca – skráti sa čas tepelnej úpravy

  • pokúste sa zeleninu dusiť na pare

  • jedzte čo najviac čerstvého ovocia a zeleniny

  • nepoužívajte hliníkový riad a príbory

  • uprednostňujte tmavé a celozrnné druhy chleba a pečiva

  • do zeleninových šalátov pridajte lyžičku olivového oleja

  • uprednostnite zmrazovanie potravín pred iným spôsobom konzervovania

 Akú funkciu plnia v tele jednotlivé vitamíny a v ktorých potravinách ich nájdeme?

Vitamín

denná
dávka

Funkcia

Zdroj, z ktorého
vitamín získame

A

M: 950mg
Ž: 850 mg

rast, stavba a udržiavanie pokožky a slizníc, tvorba hormónov, normálna funkcia buniek, obranyschopnosť, môže pomôcť pri liečbe mnohých očných ochorení, chráni dýchacie cesty pred infekciou, má priaznivý vplyv na vlasy a ďasná

pečeň, vajcia, ryby mlieko, maslo, mrkva, špenát, hlávkový šalát, paradajky, marhule, pomaranče

B1

M: 1,2 mg
Ž: 1,1-1,2 mg

látková premena cukrov, funkcia nervov a svalov

droždie, bravčové mäso, celozrnné obilniny, obilné klíčky, strukoviny, orechy, pečeň

B2

M:1,7-1,8 mg
Ž:1,5-1,6 mg

látková premena bielkovín, tukov, cukrov, získavanie energie zo živín, rast buniek

droždie, vajcia, mäso, mlieko, mliečne výrobky, vnútornosti, syry, tvaroh, strukoviny, kapusta, špenát

B6

M: 1,9 mg
Ž: 1,8 mg

látková premena, tvorba buniek, funkcia nervovej sústavy, tvorba červených krviniek

mäso, sója, droždie, orechy, banány, obilniny, orechy, listová zelenina

B12

2,0 mg

látková premena bielkovín a tukov, tvorba červených krviniek, funkcia nervovej sústavy

vnútornosti, mäso, vajcia, mlieko, syr

C

M: 85 mg
Ž: 80 mg

ochrana proti infekcii, telesná a duševná výkonnosť, tvorba spojivového tkaniva, vplyv na tvorbu krvi, hladinu cholesterolu v krvi, antioxidačný účinok, ochrana pred civilizačnými chorobami

ovocie (čierne ríbezle, jahody, citrusové ovocie, kiwi, maliny, černice), zelenina (paprika, karfiol, kel, kaleráb, paradajky), zemiaky

D

5-7,5 mg

tvorba kostí a zubov, látková premena vápnika, vplyv na žľazy s vnútorným vylučovaním

rybí tuk, morské ryby, pečeň, mlieko, mliečne výrobky, vajcia

E

14 mg

antioxidačne pôsobiaca látka, ochrana buniek pred poškodením, ochrana pred civilizačnými chorobami

rastlinné tuky a oleje, zelenina, žĺtok, mäso. orechy, kukurica

K

100 mg

zrážanie krvi, hojenie rán, látková premena

špenát, brokolica, kapusta, hlávkový šalát, sója, hovädzia pečeň, zelený čaj, žĺtok, pšenica, zemiaky, syry

 

Bezvýhradne platí zásada, že ten, kto konzumuje dostatočné množstvo ocovia a zeleniny v surovom stave, nemusí míňať nemalé finančné prostriedky na chemicky pripravené vitamíny a minerály, súčasne sa dostatočne zásobí aj rozpustnou i nerozpustnou vlákninou a ponúkne tak svojmu kvalitný základ na správnu činnosť všetkých orgánov a imunitného systému.

 

 

Oddelenie výchovy k zdraviu,

Regionálny úrad verejného zdravotníctva

so sídlom v Žiari nad Hronom,

2005